Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğuş Çay 2 Milyon Tonluk Üretimle Tarıma Değer Katıyor

Doğuş Çay 2 Milyon Tonluk Üretimle Tarıma Değer Katıyor

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2025 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2025 18:26
Kaynak: Kapsül
Doğuş Çay 2 Milyon Tonluk Üretimle Tarıma Değer Katıyor

Türkiye’de çay üretiminde özel sektör lideri Doğuş Çay, 40’ıncı yılına girdiği 2025’te güçlü bir tarım şirketi olarak çay, şeker, salça ve cips gibi farklı kategorilerde; yaş yapraktan şeker pancarına, patatesten domates ve mısıra yılda yaklaşık 2 milyon ton ürünü satın alıp işleyerek ekonomiye kazandırıyor. Yılda 70 bin çiftçiyle çalışan Doğuş Çay, çayda özel sektördeki liderliğini önümüzdeki dönemde faaliyet gösterdiği diğer alanlara da taşımayı hedefliyor. Bu yıl yeni ürünler geliştirerek büyümeyi hedefleyen şirket, fabrikalarında yan üretime de yatırım yaparak şeker pancarından küspe ve melas da üretiyor.

Türkiye’nin en büyük özel sektör çay üreticisi Doğuş Çay, 40’ıncı kuruluş yılı olan 2025 yılına yılda yaklaşık 2 milyon tarım ürünü satın alıp işleyerek ekonomiye kazandıran güçlü bir tarım şirketi olarak girdi. 1985 yılında Rize’de bir aile şirketi olarak kurulan, çay ile başlayan üretim süreci bugün şeker, salça, soğuk çay, limonata ve cips üretimiyle çeşitlenen Doğuş Çay, tarım sektöründe yeni yatırımların ön hazırlığını yapıyor.

Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesindeki yerini 5 puan yükseltti

Doğuş Çay, tarım şirketi olarak üretimde elde ettiği çeşitlilik ve satış başarısıyla, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) hazırladığı ‘Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2024’ araştırmasında 18,5 milyar TL’ye ulaşan üretimden satış rakamı ile 2023 yılına göre 5 puan yükselerek 98’inci sıradaki yerini aldı. Şirket aynı listede 2023 yılında 103’üncü sırada yer almış, 12,7 milyar TL’lik üretimden satış rakamı elde etmişti.

Patatesten domatese, mısırdan şeker pancarı ve çaya, ürünleri çiftçilerden alıp fabrikasında işliyor

Rize'de 5 adet çay işleme ve 1 adet paketleme ve Ordu'da 1 adet çay paketleme fabrikası ile yıllık 50 bin ton siyah çay üretim kapasitesine sahip olan Doğuş Çay’ın tarım sektöründeki çalışmalarını anlatan Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı, “Çiftçilerimizden yılda 250 bin ton yaş yaprak, yılda 1.350.000 ton şeker pancarı, 73 bin ton patates, 90 bin ton domates ve 23 bin ton mısır alımı yapıyoruz. Ardından bu ürünleri fabrikalarımızda işleyip, paketleyip Türkiye’nin dört bir yanına satışını kendi markalarımız altında yapıyoruz” dedi. Batallı, yılda 80 bin litrelik soğuk içecek üretimi yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Her yıl 70 bin çiftçiyle çalıştıklarını, bunun 50 bine yakınının çay üreticisi olduğunu kaydeden Batallı, “Çayda dökme çay, poşet çay, yeşil çay, soğuk çay ve bitki-meyve çayları alanında üretimimiz var. Doğuş Şeker üretimimizi Türkiye’nin en yüksek kotalı şeker fabrikalarından biri olan Afyon Şeker Fabrikası’nda sürdürüyoruz. Bursa’daki salça fabrikalarımızda Demko markasıyla salça üretimi yapıyoruz. Cips kategorisinde ise Patos, Cipso ve Çerezos markalarını İstanbul’da Pendik’te, İzmir’de, Aksaray’da ve Bursa’da olmak üzere 4 şehirdeki cips fabrikamızda yüzde 100 yerli olarak üretiyoruz” diye konuştu.

“Şeker pancarından küspe ve melas da üreterek sürdürülebilir üretime örnek oluyoruz”

Doğuş Çay’ın bugün fabrikalarında ana üretimden arda kalan yan ürünleri de üretime kazandırmalarının gerçek anlamıyla bir tarım şirketi olmalarının yansıması olduğunu kaydeden Batallı, şöyle devam etti: “Şeker fabrikasında üretimi yapılan şeker pancarına ek olarak arda kalan alanlardan küspe ve melas üretimi yapıyoruz. Afyon’daki şeker fabrikasına yatırım yaparak sürdürülebilir bir hammadde olan şeker pancarı melasını da kullanarak yeni ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Bu başarı, üretim ekibimizin titiz çalışmasının ve sürekli iyileştirme çabalarının bir göstergesi oldu.”

“Tarımı, TEMA ile yürüttüğümüz sürdürülebilirlik projeleriyle destekliyoruz”

Tarım şirketi olarak üretim yapmanın ötesine geçtiklerini, sürdürülebilir tarım projeleri ve enerji yatırımlarıyla bu alanı destekleyerek hem çiftçilere hem de son tüketicilere fayda yaratma prensibiyle çalıştıklarını kaydeden Batallı, TEMA Vakfı’yla 8 yıldır ‘Her Dem Toprak İçin’ adıyla sürdürülebilir çay tarımı projesi yürüttüklerini ve bu sayede örnek tarlalarda doğru uygulamalarla yüzde 50’ye yakın verim artışı sağlandığını hatırlattı. Bu projeye düzenli olarak devam edeceklerini kaydeden Batallı, projede doğru tarım, doğru hasat, doğru gübre kullanımları alanında çiftçilere eğitimler verip iyi tarım konusunda onları bilinçlendirdiklerini sözlerine ekledi.

“Ülke ekonomisine destek vererek bu yıl da büyümemizi sürdüreceğiz”

Batallı, Doğuş Çay’ı bugün tarım sektöründeki en önemli şirketlerden biri yapan en temel dinamikleri arasında; ileriyi görebilen vizyonu ve değişen tüketici tercihleri karşısında doğru stratejiler belirleyerek beklentilerin üzerinde ürünler geliştirmesi olduğunu kaydetti. Her yıl mutlaka büyüme hedefi koyduklarını kaydeden Batallı, “Bu yıl da aynı hedefle yatırım yapmaya; kırsal kalkınmayı, yerli üretimi ve sürdürülebilir tarımı destekleyerek ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam edeceğiz. Yeni ürünler üzerinde de çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde çayda yine gençlerin ve ailelerin ilgisini çekecek yeni ürünlerimiz ve salça sektöründe de katma değer yaratan yeni ürün üretimimiz gündemde olacak” diye konuştu.

Kaynak: Kapsül

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.